Τα κοσμήματα από πλατίνα, τιτάνιο, ανοξείδωτο ατσάλι καθώς επίσης και χρυσά κοσμήματα από 18 καράτια και πάνω θα είναι τα πιο ασφαλή για να αποφύγει τις αλλεργικές αντιδράσεις κάποιος που έχει ευαισθησία σε μέταλλα. 

Όσο για τα ασημένια κοσμήματα όσα είναι καθαρότητας 925 κι άνω συνήθως δε θα δημιουργήσουν αλλεργίες. Προσοχή όμως γιατί αρκετά συχνά αυτά επιμεταλλώνονται με νίκελ για να μην μαυρίζουν άρα θα έρχεται το αλλεργιογόνο μέταλλο σε επαφή με το δέρμα σας. 

Εξάλλου υπάρχουν κι αυτοί που έχουν αλλεργία στο ασήμι. 

 

Γενικές συμβουλές και tips:  

 • Μην ξεχνάτε ότι οι αλλεργίες συνήθως δεν είναι μια σταθερή πάθηση. Κατά καιρούς μπορεί να σας δημιουργήσει αλλεργία κάτι που το έχετε ξαναφορέσει χωρίς κανένα πρόβλημα αλλά και το αντίθετο – να πάψει να σας ενοχλεί ένα κόσμημα το οποίο το αποφεύγατε λόγω αλλεργίας.
 • Παρατηρήστε το δέρμα σας όταν φοράτε ένα κόσμημα και σε οποιαδήποτε ενόχληση βγάλτε το κι αν είναι έντονο το πρόβλημα μην το ξαναφοράτε.
 • Ορισμένες φορές είναι μια προσωρινή λύση να περνάτε με άχρωμο βερνίκι την επιφάνεια των κοσμημάτων που έρχονται σε επαφή με το δέρμα σας για να δημιουργήσετε ένα προστατευτικό φιλμ. Μην ξεχνάτε όμως ότι με τον καιρό κι αυτό θα ξεφλουδίσει και θα πρέπει να ανανεώνεται.
 • Όταν ένα χρυσό κόσμημα που δε σας ενοχλούσε μέχρι τώρα αρχίζει να δημιουργεί αλλεργία, μια καλή λύση είναι να το πάτε σε έναν τεχνίτη για επιμετάλλωση (με χρυσό ή πλατίνα ανάλογα με το χρώμα του χρυσού). Γιατί απλούστατα μπορεί με τον καιρό να έχει κάνει φθορές η επιμετάλλωση έτσι έχει έρθει πιο κοντά στο δέρμα σας το βασικό κράμα του χρυσού που αν είναι χαμηλότερο των 18καρατίωνσυχνά περιέχει αρκετή ποσότητα από το αλλεργιογόνο νίκελ. 
 • Αν γνωρίζετε την αλλεργία σας εκ των προτέρων είναι καλύτερα να προτιμήσετε κοσμήματα από χρυσό 18καρατίωντουλάχιστον και από ασήμι 925 που δεν έχει επινικελωθεί. 
 • Αποφύγετε τα επίχρυσα κοσμήματα γιατί αυτά απλά φέρουν ένα στρώμα χρυσού αλλά η βάση πολύ συχνά περιέχει νίκελ.
 • Ταφομπιζού αν έχουν μια επιμετάλλωση που δεν προκαλεί αλλεργία αυτό θα διαρκέσει μέχρι να φθαρεί αυτή η επίστρωση εξαιτίας ιδρώτα, αρωμάτων κι άλλων εξωτερικών παραγόντων. Όταν συμβεί αυτό ή φροντίστε να καλύψετε τα «γυμνά» μέρη (αν αξίζει) ή μην τα ξαναφοράτε. 
 • Το νίκελ είναι ένα «δυνατό» μέταλλο. Μπορεί να δημιουργήσει αλλεργία ακόμα κι αν φοριέται πάνω από ένα λεπτό ρούχο. Αν λοιπόν εμφανιστεί ένας ερεθισμός στο στέρνο σας για παράδειγμα κάτω από το ζιβάγκο που φορούσατε, σκεφτείτε τι κόσμημα φορέσατε.
 • Αν το κόσμημα που φοράτε αρχίζει να σας ενοχλεί μόνο όταν ιδρώσετε, φορέστε το λιγότερες ώρες αποφεύγοντας να ιδρώσετε και μια πολύ καλή συμβουλή είναι να περάσετε με ταλκ τα σημεία όπου ακουμπάει που θα απορροφήσει κάθε υγρασία και θα ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα ερεθισμού –μέχρι ενός βαθμού βέβαια.
 • Όταν φοράτε κοσμήματα φροντίστε να είναι καθαρά γιατί η βρωμιά, τοmakeup,κρέμες κλπ. μπορεί να γίνουν αιτία να αναπτυχθούν βακτήρια στην επιφάνεια του κοσμήματος – κάτι που θα προκαλέσει τη διάβρωση του κι επομένως θα σας δημιουργήσει πιθανόν δερματικά προβλήματα αν είστε άτομο με ευαισθησία. Το ίδιο βέβαια καθαρό πρέπει να είναι και το δέρμα σας πριν φορέσετε ένα κόσμημα και όσο γίνεται αποφύγετε τη χρήση make up κι αρωμάτων πάλι για να αποφύγετε τη διάβρωση του μετάλλου ή της επιμετάλλωσης. 
 • Γενικά αποφύγετε ταφομπιζού και στραφείτε σε καθαρά μέταλλα , μη αλλεργιογόνα, που αναφέραμε πιο πάνω. 
 • Τα κοσμήματα που φοράτε να είναι χαλαρά πάνω σας, να μη σας σφίγγουν έτσι ώστε να κυκλοφορεί αέρας ανάμεσα στο δέρμα σας και το κόσμημα για να αποφύγετε την εφίδρωση.
 • Σε περίπτωση εκδήλωσης αλλεργίας στο δέρμα σας αφαιρέσετε αμέσως το κόσμημα και χρησιμοποιείστε μια τοπική αλοιφή που περιέχεικορτικοστεροειδή, πάντα με τη σύσταση του φαρμακοποιού. Τα συμπτώματα ακόμα και χωρίς φαρμακευτική αγωγή υποχωρούν σε 2-3 24ωρα αν όμως επιμένουν είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν γιατρό.