Αν και υπάρχουν αρκετοί που είναι αλλεργικοί σε κάποια μέταλλα, η οποιαδήποτε αντίδραση του κοσμήματος με δέρμα σας δε σημαίνει ότι έχετε αλλεργία.
Για παράδειγμα πολλές φορές το δέρμα μας χρωματίζετε από κάποιο κόσμημα που φορέσαμε αυτό όμως δε σημαίνει απαραίτητα ότι είμαστε αλλεργικοί. Γιατί τα μέταλλα αντιδρούν σε διάφορες συνθήκες. Έτσι όταν ιδρώσουμε μπορεί αυτό να προκαλέσει οξείδωση στο μέταλλο του κοσμήματος και να αφήσει μια γκριζωπή κηλίδα στο δέρμα μας ή και να το αποχρωματίσει τοπικά.
Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική εκδήλωση της αλλεργίες η οποία είναι αρκετά ενοχλητική και πολλές φορές επώδυνη.
Όταν κάποιος έχει αλλεργία σε ένα κόσμημα το δέρμα του κοκκινίζει, βγάζει εξανθήματα και έχει φαγούρα και κάψιμο – κι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν ακόμα και μέχρι 24 ώρες μετά από την επαφή με το αλλεργιογόνο μέταλλο. Αυτή είναι η λεγόμενη αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής.
Δε φοράω φο μπιζού άρα δε θα πάθω αλλεργία. Έτσι δεν είναι;
Όχι, δεν είναι έτσι.
Γιατί όπως υπάρχουν φο μπιζού που δεν προκαλούν αλλεργίες, υπάρχουν και κοσμήματα από χρυσό ή ασήμι που μπορεί να σας κάνουν αλλεργία.
Το πιο αλλεργιογόνο μέταλλο που χρησιμοποιείται σε κοσμήματα είναι το νίκελ, από το οποίο θα έπρεπε να απέχει περίπου το 15 % του πληθυσμού καθώς έχει ευαισθησία σε αυτό. Το νίκελ όμως συχνά περιέχεται και σε κοσμήματα ακόμα και από πολύτιμα μέταλλα όπως είναι ο χρυσός.
Άρα ένα χρυσό κόσμημα που έχει στο κράμα του υψηλό ποσοστό σε νίκελ είναι πολύ πιθανό να σας δημιουργήσει αλλεργία.
Το νίκελ γενικά υπάρχει σε πάρα πολλά πράγματα γύρω μας, στα φερμουάρ, στα μεταλλικά κουμπιά του τζιν, στον σκελετό των γυαλιών μας, στα μπρασελέ των ρολογιών κ.ά.