Σωστός καθαρισμός των κοσμημάτων.

Μπορείτε να φροντίσετε την καθαριότητα των κοσμημάτων σας με απλά υλικά που έχετε στο σπίτι, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Σε ένα μπωλ φτιάξτε χλιαρή σαπουνάδα με λίγο απορρυπαντικό πιάτων.
  • Βουτήξτε τα κοσμήματά σας εκεί. Μπορείτε να τα αφήσετε για αρκετά λεπτά, ειδικά αν τα κοσμήματά σας έχουν πέτρες, στα πλαϊνά των οποίων έχουν μαζευτεί υπολείμματα της καθημερινότητας (πχ. από σαπούνια, κρέμες, ιδρώτα, σκόνη κλπ).
  • Με μία παλιά, μαλακή οδοντόβουρτσα, βουρτσίστε το κόσμημα προσεκτικά, ειδικά γύρω από τις πέτρες ή σε άλλα σημεία με κενό.
  • Ξεπλύνετε με άφθονο νερό και σκουπίστε απαλά με ένα μαλακό πανί. Αυτή η διαδικασία θα καθαρίσει το κόσμημά σας από την επιφανειακή θαμπάδα και θα φωτίσει ξανά τις πέτρες που το στολίζουν.

 

Σωστή φύλαξη κοσμημάτων.

Δεν αρκεί να φοράτε τα κοσμήματά σας προσεκτικά. Πρέπει και να τα φυλάσσετε σωστά.

Έχετε στο μυαλό σας τις παρακάτω βασικές αρχές σωστής αποθήκευσης των αγαπημένων σας κοσμημάτων.

  • Μην πετάτε όλα τα κοσμήματα μέσα στη μπιζουτιέρα σας. Χρησιμοποιήστε τις αντίστοιχες θέσεις για κάθε είδος (π.χ. την σχισμή για τα δακτυλίδια). Αυτό δε θα σας διευκολύνει μόνο να τα βρίσκετε πιο εύκολα όταν τα χρειάζεστε, αλλά δε θα μπερδεύονται και δε θα κακοποιούνται καθώς μεταφέρετε τη μπιζουτιέρα σας ή ψάχνετε μέσα σε αυτήν.
  • Τα κοσμήματα που είναι στολισμένα με μαργαριτάρια, ημιπολύτιμες πέτρες καλό θα είναι να αποθηκεύονται ξεχωριστά λόγω της μεγάλης ευαισθησίας τους. Προτιμήστε θήκες ή πουγκιά από φυσικό υλικό (βαμβακερό ή μετάξι), μακριά από πηγές ζέστης και έντονη ξηρότητα.
  • Αν η κοσμηματοθήκη σας είναι μικρή ή δεν έχει ξεχωριστές θυρίδες για διαφορετικά είδη, ξεχωρίστε τα εσείς βάζοντας ανάμεσά τους κομμάτια από μαλακό ύφασμα. Με αυτό τον τρόπο τα προστατεύετε από γδαρσίματα και σημάδια.
  • Οι λεπτές αλυσίδες μπερδεύονται πολύ εύκολα και μπορεί να σπάσουν. Για να μη συμβαίνει αυτό κατά την αποθήκευσή τους, αξίζει να επενδύσετε σε μία θήκη που τυλίγεται σε ρολό και διατηρεί τα λεπτά σας κολίε άθικτα. Σε περίπτωση που έχετε πολύ λίγα κομμάτια και θέλετε μία εύκολη και πρακτική λύση, ακολουθήστε αυτό το tip: Χρησιμοποιήστε το εξωτερικό πλαστικό τμήμα ενός στυλό (αφαιρέστε δηλαδή τη μύτη με το μελάνι). Περάστε από τη μία τρύπα τη μία άκρη της αλυσίδας, βγάλτε την από την άλλη και κουμπώστε την. Έτσι θα μείνει άθικτη μέχρι την επόμενη φορά που θα τη χρειαστείτε.
  • Βάλτε όλα τα μικρά σας σκουλαρίκια ενωμένα ανά ζεύγη, σε ένα μικρό σακουλάκι και μετά στην κοσμηματοθήκη σας. Αποφύγετε να τα ρίχνετε ελεύθερα στη θήκη, καθώς η αιχμηρή τους άκρη θα τραυματίσει τις γυαλιστερές επιφάνειες άλλων κοσμημάτων.